מסה, נגע, גוש או פצעון – כולם הם סוגים של גידולים על פני שטח העין שלנו. הגידולים האלו יכולים להיות שפירים, ,קדם ממאירים או אפילו ממאירים. לכן חשוב לזהות גידולים אלו בזמן. אבל איך נדע לזהות גידול שהתפתח על פני או בתוך העין? הנה כל מה שחשוב לדעת.
גידולים בעין יכולים להיות עסק לא נעים ולעיתים אפילו מסוכן מאוד. גידולים בעין יכולים להופיע על פני העין או בתוכה, ולהיות שפירים או לעיתים אפילו ממאירים. לכן, חשוב מאוד לדעת לזהות גידול שמתפתח בעין. אם כן? כיצד ניתן לזהות גידולים בעיניים? כיצד נבחין בין סוגי הגידולים השונים?
סוגי גידולים על פני שטח העין:
גידולים של פני שטח העין יופיעו לרוב על לחמית העין – זוהי הרקמה הלבנה שמסביב לקרנית שלנו. נבחין בגידול זה לרוב כשנסתכל על עצמנו במראה. הגידול יכול להיות בהיר, ורדרד או כהה. לרוב, גידול שכזה יופיע על הלחמית, אבל גידולים יכולים להופיע גם על שטח העין או "לטפס" מהלחמית אל הקרנית שלנו. גידולים אלו לרוב לא גורמים לסימפטומים ראייתיים, כגון טשטוש ראיה, או פגיעה בשדה הראיה. ישנם סוגים שונים של גידולים על שטח העין.
נקודת חן של הלחמית:
יראה ככתם כהה או בולט מעט על ה"לבן של העין". מדובר גידול שפיר ושכיח יחסית. הגידול מופיע לרוב בילדות ויכול להשתנות בגודלו, צורתו ומידת הפיגמנטציה שלו. בבדיקה, לרוב ניתן יהיה לראות ציסטות בגידול. לרוב מדובר בגידול לא ממאיר והפתרון הטוב ביותר הוא מעקב ללא התערבות.
מלנומה של הלחמית:
גידול ממאיר ומסוכן מאוד. יופיע בגיל העמידה או בגיל מבוגר, לרוב אצל אנשים בעלי עור בהיר. יראה בהתחלה כפיגמנטציה שטוחה, זהו המצב הקדם ממאיר. הטיפול המומלץ הוא כריתה כירורגית בתוספת טיפולים נוספים. ישנם סוגי טיפול נוספים ולכן חשוב להתייעץ עם אונקולוג. כמו כן, חשוב שהטיפול עצמו יעשה על ידי אונקולוג מומחה.
קרצינומה של הלחמית:
גידול זה יופיע כגוש מורם בעל מבנה פניני וכלי דם קטנים בתוכו. זהו גידול קדם ממאיר שצומח מהלחמית ולעיתים "מטפס" אל הלחמית. יש לו סוג שאינו חודר את הרקמות, וסוג נוסף שיכול לחדור אל תוך העין. שני הגידולים אופייניים אצל אנשים עם עור בהיר בגיל המבוגר, אולם יכולים להופיע גם אצל אנשים עם עור כהה ובגיל צעיר יותר, בעיקר כאשר מערכת החיסון מדוכאת .חשיפה לאור שמש מהווה גם גורם סיכון. הטיפול המקובל הוא כריתה כירורגית ובתוספת טיפולים מקומיים.
לימפומה של הלחמית:
הגידול נראה כמו מסה ורדרדה, ועשוי להיות "חבוי" מתחת לעפעף. זהו גידול ממאיר, אך ברמה "יחסית נמוכה". ברוב המקרים הוא יופיע רק בלחמית, אבל ב-20% מהמקרים הוא יהיה גם חוץ עיני. הטיפול ייקבע בהתאם לגודל ולמיקום של הנגע, כאשר טיפולים אפשריים הם יכולים לכלול אפשרויות כמו כריתה מקומית, הקפאה, שימוש בכימותרפיה או קרינה חיצונית.