לפי נתונים רשמיים של הצבא, חיילים לאחר שירות צבאי סדיר נקראים לשירות מילוטים פעיל הם יחסית מעטים, אך מעטים יותר הם אלה המתייצבים בפועל לשירות. חיילי מילואים רבים בשנים האחרונות אינם מופיעים לשירות מילואים שלהם ויש להם גם פטור משירות המילואים. חלק מהמקרים הרבים של פטור זה הוא על רקע נפשי ירוד.
פטור רשמי משירות מילואים
חשוב לדעת, בדומה לחיילים המשרתים בשירות סדיר וזכאים בנסיבות מסוימים לקבל פטור משירות, גם חיילים שהם משרתים בשירות מילואים יכולים לקבל פטור, גם זמני וגם קבוע. הגשה של פטור רשמי עבור מי שעומד בקריטריונים אלה, ביניהם מצבי נפשי ירוד, יכול לחסוך טרחה רבה שכרוכה בהתנהלות מול המערכת הצבאית, בין המקרים, מקרה של אי התייצבות. את ההשלכות המעשיות והמשפטיות בלתי מבוטלות שנובעות מנפקדות או עריקות.
פטור זמני משירות מילואים
במקרה וזומנתם לשירות מילואים בתקופה שאינם יכולים להיענות לזימון זה, בין אם מדובר על לחץ בעבודה, מצב רפואי, מצב משפטי, או בעקבות לימודים, ניתן לנסות לשנות את מועד ואורך השירות התיאום עם גורמי קישור והיחידה אליה אתם משתייכים.
הליך קבלת הפטור משירות מילואים
הליך קבלת הפטור ממילואים על רקע רפואי הוא די דומה להליך קבלה פטור משירות סדיר. צריך להציג בדיקות ומסמכים רפואיים שמעידים על מצב רפואי שאינו מאפשר לכם להמשיך בשירות מילואים תקין. על מצבים רפואיים שמזכים בפטור יכולים להיות מצבים כמו מחלות כרוניות, בעיות אורטופדיות, מחלות נפשיות כמו דיכאון וחרדה ועוד. רצוי ומומלץ להיבדק תחילה אצל רופא או רופאה אזרחית ולהגיש את המסמכים המתאימים אל הועדה הרפואית שתבחן מחדש את הפרופיל הצבאי וכך תבחן את ההתאמה לשירות. במקרים כאלה, מומלץ להיוועץ גם עורך דין צבאי המכיר את המקרה ואת חוקי הצבא באופן מעמיק, היכנסו עכשיו אל: https://brunolaw.co.il/פטור-ממילואים
פטור ממילואים עקב בעיה רפואית
במקרה של בעיה רפואית זמנית, קבועה או בעיה נפשית שמונעת ממכם להיענות לצו, תידרש לשלוח מסמכים רפואיים או הסתכלות פסיכיאטרית מתאימים לקצינת הקישור. בשל העובדה שמחלות גופניות לא מתרחשות ביום אחד, לרוב רופאים צבאיים אינם מתרגשים ממסמכים שמעידים על מצב רפואי כמו שפעת או הקאות ועוד. דבר זה דורש התייצבות היחידה לבדיקה רפואית על מנת לקבל את הפטור.
אימות הבקשה
כל מי שמבקש לקבל פטור צבאי, נדרש לפנות אל רשויות הצבא במכתב אישי שמסביר את נימוקיו ובהמשך להופיע בפני ועדה שאמורה לבחון לעומק את הכנות שלו ואת הכוונות שלו. במקרה והוועדה בוחרת לא לקבל את הטענה ואת הנימוקים, וכך גם לא לאשר את הפטור גם לאחר ערעורים, הסירוב להתייצב במילואים ייחשב לנפקדות ועריקות לכל דבר ועלול לגרום לסנקציות משפטיות בהתאם. במקרה ואתם נקלעים לבעיה, בין אם מדובר על מצב נפשי ירוד, בעיה רפואית או בעיה אישית, מומלץ לפנות אל עורך דין צבאי על מנת לקבל סיוע מתאים.